Σάββατο, 17 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ασφαλής για έναν αιώνα η Γη από τον αστεροειδή «Απόφις»
[Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ασφαλής για έναν αιώνα η Γη από τον αστεροειδή «Απόφις»

[Η Ναυτεμπορική]: NASA: Ασφαλής για έναν αιώνα η Γη από τον αστεροειδή «Απόφις»

Ο αστεροειδής 99942 «Απόφις» είχε ανακαλυφθεί το 2004 και είχε θεωρηθεί ως ένας από τους πιο απειλητικούς και επικίνδυνους ως προς το ενδεχόμενο πτώσης του στη Γη- ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές άλλαζαν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς οι αστρονόμοι τον παρατηρούσαν και έβγαζαν συμπεράσματα για την τροχιά του.

Εν τέλει, τα αποτελέσματα μιας νέας σειράς παρατηρήσεων με ραντάρ δείχνουν ότι ο «Απόφις» δεν αποτελεί απειλή- τουλάχιστον, για έναν αιώνα.

Ο «Απόφις», πλάτους 340 μέτρων, ήταν διαβόητος για πολλά χρόνια, καθώς είχε θεωρηθεί πως θα πλησίαζε πολύ κοντά το 2029. Χάρη σε εκτενείς παρατηρήσεις του συγκεκριμένου ΝΕΟ (near-Earth object) ο κίνδυνος σύγκρουσης το 2029 αποκλείστηκε αργότερα, όπως και το πιθανό ενδεχόμενο πτώσης του κατά τη διάρκεια άλλου ενός κοντινού περάσματος το 2036. Ωστόσο, ένα μικρό ενδεχόμενο σύγκρουσης το 2068 εξακολουθούσε να υφίσταται.

Όταν ο «Απόφις» έκανε ένα πέρασμα στις 5 Μαρτίου, οι αστρονόμοι πραγματοποίησαν παρατηρήσεις με ραντάρ για να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τροχιά του γύρω από τον ήλιο- με τελικό αποτέλεσμα να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύγκρουσης το 2068, και για πολύ καιρό μετά.

«Μία σύγκρουση το 2068 δεν είναι στη σφαίρα του πιθανού πλέον, και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν κίνδυνο σύγκρουσης τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια» είπε ο Νταβίντε Φαρνότσια του CNEOS (Center for Near-Earth Object Studies) της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το JPL (Jet Propulsion Laboratory).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!