Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Νανοϋλικό για δέρμα «χαμαιλέοντα»
[Η Ναυτεμπορική]: Νανοϋλικό για δέρμα «χαμαιλέοντα»

[Η Ναυτεμπορική]: Νανοϋλικό για δέρμα «χαμαιλέοντα»

Στα ίχνη του κινηματογραφικού «Κυνηγού» (Predator) φαίνεται να κινείται η δουλειά ερευνητών του University of California, Riverside (UC Riverside), που ανέπτυξαν μια ταινία φτιαγμένη από νανοσωματίδια χρυσού που αλλάζει χρώμα αντιδρώντας στην κίνηση. Μεταξύ άλλων φουτουριστικών εφαρμογών, η ιδιότητα αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει σε ρομπότ να μιμούνται τους χαμαιλέοντες και τα χταπόδια, που παρουσιάζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Αντίθετα με άλλα υλικά που προσπαθούν να μιμούνται τέτοιου είδους πλάσματα του ζωικού βασιλείου, αυτό ανταποκρίνεται σε διάφορα είδη κίνησης, που περιλαμβάνουν στρεβλώσεις, κάμψη, τέντωμα κ.α. Ρομπότ με τέτοιες επικαλύψεις θα μπορούσαν να εισέρχονται σε χώρους όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν και να τους εξερευνούν, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία- πχ ένα «καμουφλαρισμένο» ρομπότ θα μπορούσε να κινείται σε δυσπρόσιτες περιοχές του βυθού, με τις αλλαγές χρώματος να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα πλάσματα που ζουν εκεί.

Αν και κάποια άλλα υλικά μεταβαλλόμενου χρώματος μπορούν επίσης να αντιδρούν στην κίνηση, αυτό μπορεί να εκτυπώνεται και να προγραμματίζεται έτσι ώστε να παρουσιάζει διαφορετικά, πολύπλοκα μοτίβα η αναπαραγωγή των οποίων είναι δύσκολη. Οι επιστήμονες του UC Riverside που το δημιούργησαν κατέγραψαν τη διαδικασία σε επιστημονικό άρθρο στο Nature Communications.

Τα νανοϋλικά είναι υλικά το μέγεθος των οποίων έχει μειωθεί κατά πολύ, φτάνοντας σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα- δεκάδες νανόμετρα πλάτους και μήκους, ή αλλιώς, σε μέγεθος ιού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!