Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Μυστηριώδες γεγονός παραλίγο να εξαφανίσει τους καρχαρίες
[Η Ναυτεμπορική]: Μυστηριώδες γεγονός παραλίγο να εξαφανίσει τους καρχαρίες

[Η Ναυτεμπορική]: Μυστηριώδες γεγονός παραλίγο να εξαφανίσει τους καρχαρίες

Οι καρχαρίες είναι από τα αρχαιότερα θαλάσσια πλάσματα. Έχει διαπιστωθεί ότι η ιστορία της εμφάνισης και εξέλιξης τους πάει πίσω 400 εκατ. έτη. Στην διάρκεια όλων αυτών των αιώνων η ζωή στην Γη πέρασε από πολλές και μεγάλες δοκιμασίες. Συνέβησαν πολλά γεγονότα σε αυτό το χρονικό διάστημα που προκάλεσαν μαζικές εξαφανίσεις ειδών.

Όμως οι καρχαρίες κατάφερναν κάθε φορά να βρίσκουν τρόπους να ξεπερνάνε την δύσκολη συγκυρία και όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά να ακμάζουν. Κατάφεραν να ξεπεράσουν χωρίς προβλήματα και την μαζική εξαφάνιση της ζωής που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδή που ανάμεσα στα άλλα εξόντωσε τους δεινοσαύρους.

Tα ευρήματα μιας νέας μελέτης αποκαλύπτουν ότι πριν από 19 εκατ. έτη σε μια εποχή που δεν καταγράφεται κάποιο γεγονός που να συνδέεται με πλανητικού χαρακτήρα προβλήματα οι καρχαρίες κινδύνευσαν με εξαφάνιση. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκείνη την χρονική περίοδο οι πληθυσμοί των καρχαριών συρρικνώθηκαν σε ποσοστό που μπορεί να έφτασε το 90%.

«Είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Οι καρχαρίες υπάρχουν για περίπου 400 εκατ. έτη και πέρασαν πολλά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς προβλήματα. Ξαφνικά κάποιο άγνωστο γεγονός εξόντωσε ως και το 90% των πληθυσμών τους» αναφέρει η Ελίζαμπεθ Σίμπερτ, παλαιοβιολόγος και ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου Γέιλ , μέλος της ερευνητικής ομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!