Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Το «μυστήριο» της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Τι μπορεί να συνέβη
[Η Ναυτεμπορική]: Το «μυστήριο» της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Τι μπορεί να συνέβη

[Η Ναυτεμπορική]: Το «μυστήριο» της επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Τι μπορεί να συνέβη

Το σαμποτάζ στις νέες συσκευές φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Νατάνζ χαρακτηρίστηκε από την Τεχεράνη ως «τρομοκρατική ενέργεια», για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ. Στο ίδιο το Ισραήλ, κάποιες αναφορές έκαναν λόγο για κυβερνοεπίθεση, ωστόσο το Ιράν μίλησε για «διείσδυση» εν μέσω αναφορών για μια έκρηξη σε γεννήτρια.

Όπως σημειώνει το BBC, ένα κοινό στοιχείο που φαίνονται να έχουν οι διαφορετικές αναφορές είναι πως το συμβάν αυτό επηρέασε το δίκτυο διανομής ενέργειας στο Νατάνζ, οδηγώντας σε μπλακάου μέχρι την ενεργοποίηση των εφεδρικών συστημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Ένα μπλακάουτ από μόνο του μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι τόσο σοβαρό, μα επί της προκειμένης πρόκειται για εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, και οι συσκευές φυγοκέντρησης είναι ευαίσθητοι μηχανισμοί και η πίεση που δέχονται τα υλικά κατά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι μεγάλη. Ένα μικρό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ελέγχου, με καταστροφικές συνέπειες στην ακολουθία. Ως εκ τούτου η διασφάλιση της τροφοδότησης με ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενη δολιοφθορά θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτό που συνέβη ήταν κυβερνοεπίθεση ή κάποιο πιο «συμβατικό» σαμποτάζ, όπως πχ μια βόμβα.

Το Νατάνζ ήταν ο χώρος όπου είχε σημειωθεί η πρώτη «πραγματική» κυβερνοεπίθεση πριν από πάνω από μια δεκαετία: Οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις αποσκοπούν σε κλοπή δεδομένων, ωστόσο στην περίπτωση του αποκαλούμενου «Stuxnet», του κυβερνοόπλου που στόχευσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκλήθηκαν ζημιές στον «φυσικό» κόσμο, σημαίνοντας την έναρξη μιας νέας εποχής στην κυβερνοπόλεμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!