Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Μίνι δορυφόρος στο κυνήγι ενός καυτού Δία
[Η Ναυτεμπορική]: Μίνι δορυφόρος στο κυνήγι ενός καυτού Δία

[Η Ναυτεμπορική]: Μίνι δορυφόρος στο κυνήγι ενός καυτού Δία

Πλανήτες σαν τον εικονιζόμενο καυτό Δία θα αναζητήσει ο δορυφόρος που θα εκτοξεύσει η NASA.

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής στις 27 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευτεί από την διαστημική βάση Vandenberg στο Κολοράντο στις ΗΠΑ ένας μικρός δορυφόρος της κατηγορίας CubeSat. Ο δορυφόρος που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός κουτιού δημητριακών είναι σχεδιασμένος για να παρατηρεί το Σύμπαν με στόχο τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης κατηγορίας πλανητών. Πρόκειται για τους πλανήτες τους οποίους οι επιστήμονες ονομάζουν «καυτούς Δίες».

Είναι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος οι οποίοι όμως βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Φυσικά λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το άστρο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς τους πλανήτες είναι πολύ μεγάλη και κυμαίνεται πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.

Το 2017 ανακαλύφθηκε ο KELT-9b, ένας καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 36 ώρες ενώ η θερμοκρασία του αγγίζει τους 4,5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Ο κόστους 4 εκατ. δολαρίων δορυφόρος που ονομάζεται CUTE (Colorado Ultraviolet Transit Experiment) είναι στη πραγματικότητα αυτό που λέει και το όνομα του δηλαδή ένα πείραμα που διεξάγει η NASA για να διαπιστώσει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!