Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Μίχαλος: Μέτρα ελάφρυνσης για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς –«Να εκπίπτουν οι ναύλοι»
[Η Ναυτεμπορική]: Μίχαλος: Μέτρα ελάφρυνσης για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς –«Να εκπίπτουν οι ναύλοι»

[Η Ναυτεμπορική]: Μίχαλος: Μέτρα ελάφρυνσης για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς –«Να εκπίπτουν οι ναύλοι»

Μέτρα ελάφρυνσης, από μέρους της κυβέρνησης, για τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς, έως ότου ομαλοποιηθεί η διεθνής έκρυθμη κατάσταση, προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), “ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις υφίστανται σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις εξαιτίας της παγκόσμιας πληθωριστικής τάσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, με την αύξηση των διεθνών τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες να βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά και με τις τιμές του ναυτιλιακού ναύλου να έχουν τρελαθεί, θυμίζοντας εποχές μαύρης αγοράς.”

Επιπλέον τόνισε πως το κόστος του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές κοντέινερ έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερο από 500%, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες στον κλάδο αυτό, δρώντας καιροσκοπικά και ολιγοπωλιακά, ανεβάζουν τις τιμές ανεξέλεγκτα, ενώ έθεσε και το ερώτημα της κρατικής παρέμβασης από μέρους της Κίνας για χειραγώγηση της προσφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα που πληθωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό και πρότεινε μέτρα ελάφρυνσης από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς, έως ότου ομαλοποιηθεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων, από σχετική έρευνα του ΕΒΕΑ ότι:

– η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 37,94%,

– της βενζίνης κατά 52,14%,

– της σόγιας κατά 17,10%,

– του καφέ κατά 26,59%,

– του γάλακτος κατά 20,06%

– του καλαμποκιού κατά 35,64%

– των πουλερικών κατά 16,64%,

– του μαλλιού κατά 12,72%,

– του χαλκού κατά 33,19%, και

– του αλουμινίου κατά 26,54% κλπ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων ανέφερε ότι:

1) Λιμάνια των ΗΠΑ έχουν συμφόρηση εξαιτίας της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας που βασίζεται στην έκρηξη των κινεζικών εξαγωγών που είχαν ακυρωθεί τους μήνες που η πανδημία είχε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις της εκφόρτωσης των εμπορευμάτων στα αμερικανικά λιμάνια έως και 3 εβδομάδες, γεγονός που μειώνει το διαθέσιμο τονάζ και δημιουργώντας νέα ανοδική πίεση στα ναύλα.

2) Τα λιμάνια της Κίνας έχουν μειωμένη δυνατότητα εκφόρτωσης που οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε κρούσματα Covid-19.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!