Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Μετρό Θεσσαλονίκης: Διαμάχη αρχαιολόγων – Μενδώνη για τις αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου
[Η Ναυτεμπορική]: Μετρό Θεσσαλονίκης: Διαμάχη αρχαιολόγων – Μενδώνη για τις αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου

[Η Ναυτεμπορική]: Μετρό Θεσσαλονίκης: Διαμάχη αρχαιολόγων – Μενδώνη για τις αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ελλήνων αρχαιολόγων και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για το θέμα της απόσπασης αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι, εφόσον η υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε στη Βουλή ότι το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης πήρε παράταση έως τον Μάρτιο του 2025 – «σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο 2025, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιστροφής της χρηματοδότησης», αναφέρει ο Σύλλογος – δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου.

Το επίμαχο σημείο της ομιλίας Μενδώνη:

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό έργο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χρηματοδοτηθεί από 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Έως σήμερα η Ελλάδα έχει εισπράξει συνολικά 637 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο στα 852 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, οπότε και λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα έως τον Δεκέμβριο 2023. Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν, όχι το οικονομικό, αλλά το δημόσιο συμφέρον».

Για διαστρέβλωση μιλά το ΥΠΠΟΑ

Για διαστρέβλωση και, μάλιστα, για πολλοστή φορά, των λεγομένων της Λίνας Μενδώνη, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!