Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνει τις διαδικασίες
[Η Ναυτεμπορική]: Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνει τις διαδικασίες

[Η Ναυτεμπορική]: Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνει τις διαδικασίες

Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχει αυξήσει σημαντικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η δημιουργία του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου» που σχεδιάζεται αναμένεται παράλληλα να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων που θέλουν να αποκτήσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη των συμβολαίων προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο, ο οποίος θα εξουσιοδοτείται από τους συμβαλλόμενους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου :

· η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΝΠΔΔ «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» και του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τα οποία θα αντλεί πληροφορίες και έγγραφα. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

· Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηριών της Γ.Γ.Π.Σ. Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!