Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Λ. Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό μετρό «Βενιζέλου»: «… λύση είναι η προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση»
[Η Ναυτεμπορική]: Λ. Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό μετρό «Βενιζέλου»: «… λύση είναι η προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση»

[Η Ναυτεμπορική]: Λ. Μενδώνη για τα αρχαία στον σταθμό μετρό «Βενιζέλου»: «… λύση είναι η προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση»

«Το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διατύπωση ουσιαστικής γνώμης για τη μελέτη είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη του Συμβουλίου, είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, και πιστεύω απόλυτα ότι θα αποφασίσουν κατά συνείδηση για το σταθμό Βενιζέλου».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με τις αρχαιότητες στον σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε από την υπουργό «να σταματήσει το έγκλημα στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη» ειδικά όπως τόνισε «κάτω από το φως των νέων στοιχείων ακαταλληλότητας της μελέτης και παράνομων αποφάσεων». Την κάλεσε να ανασκευάσει το Υπουργείο την απόφασή του για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και να προχωρήσει στην in situ ανάδειξή τους, ενώ επικαλέσθηκε την κοινή ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύλλογοι που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 άφησε αιχμές για την αντικατάσταση των μελών του ΚΑΣ από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και υπογράμμισε πως «όλα δείχνουν ότι η αφαίρεση των αρχαιοτήτων θα καταστρέψει και τις αρχαιότητες από κάτω, ενώ θα διαταράξει ανεπανόρθωτα και την αρχαιολογική στρωματογραφία τους».

Όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «στις 04.08.2020 υπεβλήθη από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, με σκοπό την εισαγωγή της στο ΚΑΣ, η μελέτη απόσπασης, προσωρινής τοποθέτησης, αποθήκευσης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Σταθμό «Βενιζέλου», η οποία εκπονήθηκε από μελετητικό γραφείο».

«Από τότε μέχρι σήμερα που μιλάμε», συνέχισε η κα Μενδώνη, «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν πραγματοποιήσει διάφορες αυτοψίες, διάφορες συναντήσεις και στις 10.09.2020 πραγματοποιήθηκε συνολική αυτοψία, παρουσία και του ΓΓΠ του ΥΠΠΟΑ, στελεχών της Αττικό Μετρό και στελεχών της Αναδόχου Κοινοπραξίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!