Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος οδεύει ταχέως στον θάνατο του
[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος οδεύει ταχέως στον θάνατο του

[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος οδεύει ταχέως στον θάνατο του

Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν το φαινόμενο της λεύκανσης στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα υπάρξει ολική καταστροφή σε αυτόν πολύ σύντομα.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων.

Το 1998 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έκανε μαζικά την εμφάνιση του το φαινόμενο που είναι γνωστό ως αποχρωμάτιση (λεύκανση). Τα κοράλλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι οργανισμοί και οι αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον τα επηρεάζει γρήγορα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λειτουργεί τοξικά για τα κοράλλια που βασίζουν την ύπαρξη τους σε άλγη (φύκια) που τους παρέχουν τροφή και τους δίνουν το χρώμα τους. Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί την αποκόλληση των αλγών από τα κοράλλια με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν το χρώμα τους, να αποδυναμώνονται και τελικά να πεθαίνουν.

Έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα μεγάλης έκτασης κρούσματα λεύκανσης τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο τα τελευταία 23 έτη με αποτέλεσμα να έχει ήδη καταστραφεί πολύ μεγάλο μέρος του με πολλούς ειδικούς να θεωρούν ότι πρόκειται για καταστροφή που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Η Ακαδημία Επιστήμης της Αυστραλίας δημοσιεύει μια νέα μελέτη τα ευρήματα της οποίας δεν είναι απλά ανησυχητικά αλλά πραγματικά τρομακτικά για το μέλλον του υφάλου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!