Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Mατιά στο υπέδαφος της αθέατης πλευράς της Σελήνης, από το κινεζικό Chang’e-4
[Η Ναυτεμπορική]: Mατιά στο υπέδαφος της αθέατης πλευράς της Σελήνης, από το κινεζικό Chang’e-4

[Η Ναυτεμπορική]: Mατιά στο υπέδαφος της αθέατης πλευράς της Σελήνης, από το κινεζικό Chang’e-4

Περίπου έναν χρόνο μετά την προσελήνωσή του, το κινεζικό σκάφος Chang’e-4 συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της αθέατης πλευράς της Σελήνης: Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο Science Advances, αποκαλύπτει τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Το Chang’e-4 (CE-4) προσεληνώθηκε στο ανατολικό τμήμα του κρατήρα Βαν Κάρμαν, κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, στις 3 Ιανουαρίου 2019, και έθεσε σε λειτουργία το όχημα Yutu-2, που χρησιμοποιεί ραντάρ (Lunar Penetrating Radar, LPR) για να μελετήσει το υπέδαφος.

«Διαπιστώσαμε ότι η διείσδυση του σήματος στον χώρο του CE-4 είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτήν που είχε μετρηθεί από το προηγούμενο σκάφος, Chang’e-3» είπε ο Λι Τσουνλάι, ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το Phys Org. «Το υπέδαφος στον χώρο προσελήνωσης του CE-4 είναι πολύ διαφανές στα ραδιοκύματα, και αυτή η ποιοτική παρατήρηση υποδεικνύει ένας εντελώς διαφορετικό γεωλογικό χαρακτήρα για τους δύο χώρους προσελήνωσης».

Ο Λι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν το LPR για να στέλνουν ραδιοσήματα βαθιά στην επιφάνεια της Σελήνης, φτάνοντας σε βάθος 40 μέτρων- πάνω από τρεις φορές το βάθος που είχε φτάσει το CE-3. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους ερευνητές να δημιουργήσουν μια εικόνα της στρωματογραφίας του υπεδάφους.

«Παρά την καλή ποιότητα της εικόνας του ραντάρ στη διαδρομή του οχήματος, σε απόσταση περίπου 106 μέτρων, η πολυπλοκότητα της κατανομής χώρου και του σχήματος των χαρακτηριστικών κάνει την ταυτοποίηση των γεωλογικών δομών και γεγονότων που δημιούργησαν τέτοια χαρακτηριστικά δύσκολη» είπε ο Σου Γιαν, άλλος ένας εκ των ερευνητών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!