Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» για τους πρώην μαχητές χαρκί και υποσχέθηκε «επανόρθωση»
[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» για τους πρώην μαχητές χαρκί και υποσχέθηκε «επανόρθωση»

[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» για τους πρώην μαχητές χαρκί και υποσχέθηκε «επανόρθωση»

Ανάμεσα σε χειροκροτήματα και χαμόγελα, αλλά και δάκρυα και διαμαρτυρίες, στο Salle des Fêtes του Παλατιού των Ηλύσιων, όπου εκφώνησε ομιλία το πρωί της Δευτέρας για την προσοχή των χαρκί, ο Εμμανουέλ Μακρόν διακόπηκε για λίγο από ένα μέρος του κοινού. Ανήσυχος για να ηρεμήσει την ένταση του κοινού του, ο αρχηγός του κράτους προσπάθησε να τους καθησυχάσει.

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» εκ μέρους της Γαλλίας από τους χαρκί, τους μουσουλμάνους βοηθητικούς που πολέμησαν δίπλα στον γαλλικό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας (1954-1962), ανακοινώνοντας την υιοθέτηση προσεχώς ενός νόμου «επανόρθωσης».

«Στους μαχητές, θέλω να εκφράσω την αναγνώρισή μας: δεν θα ξεχάσουμε. Ζητώ συγγνώμη, δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια μιας τελετής στο μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία πρώην χαρκί, απογόνων τους, εκπροσώπων ενώσεων και προσωπικοτήτων.

Υποσχέθηκε την παρουσίαση «πριν από το τέλος του έτους ενός σχεδίου που αποσκοπεί να εγγράψει στους νόμους μας την αναγνώριση και την επανόρθωση σε ό,τι αφορά τους χαρκί».

«Η τιμή των χαρκί πρέπει να χαραχθεί στην εθνική μνήμη», πρόσθεσε, καλώντας τους Γάλλους να «σκεφθούν τις πληγές» που πρέπει να «κλείσουν από λόγια αλήθειας, χειρονομίες μνήμης και πράξεις δικαιοσύνης».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους της Γαλλίας από τους χαρκί, εκτιμά πως η χώρα «απέτυχε στις υποχρεώσεις της» απέναντί τους, πηγαίνει πιο μακριά από τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος, το 2016, είχε αναγνωρίσει «τις ευθύνες των γαλλικών κυβερνήσεων στην εγκατάλειψη των χαρκί».

«Ο πρόεδρος θεωρεί πως η εργασία που έγινε πριν από 60 χρόνια είναι σημαντική αλλά πρέπει να υπάρξει ένα νέο βήμα για την αναγνώριση της αποτυχίας απέναντι στους χαρκί αλλά και για την αποτυχία της Γαλλικής Δημοκρατίας απέναντι στις δικές της αξίες», ανέφερε το Ελιζέ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!