Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζητά στρατηγική αυτονομία – Οι σχέσεις και εντός ΕΕ κλυδωνίζονται
[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζητά στρατηγική αυτονομία – Οι σχέσεις και εντός ΕΕ κλυδωνίζονται

[Η Ναυτεμπορική]: Ο Μακρόν ζητά στρατηγική αυτονομία – Οι σχέσεις και εντός ΕΕ κλυδωνίζονται

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να εδραιώσει τη δύναμη της χώρας του με μια στρατηγική που θέλει, ίσως, να τον φέρει στη θέση της Γερμανίας, μετά και την αποχώρηση της κ. Μέρκελ από την Καγκελαρία. Ωστόσο, το εύρος της στρατηγικής του Προέδρου Μακρόν «Ευρώπη πρώτα» – που στοχεύει να κάνει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον για αμυντικές και ευαίσθητες τεχνολογίες – προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και εμποδίζει τις δυτικές προσπάθειες να σφυρηλατήσουν μια ενιαία απάντηση την άνοδο της Κίνας.

Η στάση του κ. Μακρόν έγινε πιο ορατή από την ταπεινωτική απώλεια του γιγαντιαίου συμβολαίου με την Αυστραλία για τα υποβρύχια αυτόν τον μήνα, ενώ έχει προετοιμάσει μια κρίσιμη συνάντηση με εμπορικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι Γάλλοι μπλόκαραν επίσης τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και τροφοδότησαν διαιρέσεις στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση αυτών των συζητήσεων.

Αντιδράσεις σε ανατολική και δυτική Ευρώπη

Η αντίθεση στην προσέγγιση του κ. Μακρόν είναι πιο έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα ενάντια στην πιθανή ρωσική επιθετικότητα και έχουν λίγη πίστη στους Γάλλους – η Γαλλία ενεργεί μόνο για τα δικά της συμφέροντα, είπε ένας διπλωμάτης στο Bloomberg.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!