Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι μακάκοι αναπτύσσουν αλληλεγγύη σε περιόδους φυσικών καταστροφών
[Η Ναυτεμπορική]: Οι μακάκοι αναπτύσσουν αλληλεγγύη σε περιόδους φυσικών καταστροφών

[Η Ναυτεμπορική]: Οι μακάκοι αναπτύσσουν αλληλεγγύη σε περιόδους φυσικών καταστροφών

Στην φωτογραφία εικονίζονται μακάκοι του νησιού Cayo Santiago στην Χιλή οι οποίοι μετά ένα τυφώνα διεύρυναν τις κοινωνικές τους σχέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν απο κοινού τα προβλήματα που προέκυψαν.

Το πιο διαδεδομένο είδος πιθήκων στον πλανήτη εμφανίζει σε δύσκολες στιγμές συμπεριφορές παρόμοιες με αυτή των ανθρώπων. Οι μακάκοι είναι το γένος πρωτευόντων θηλαστικών με τη μεγαλύτερη εξάπλωση, καθώς ζουν από τη βόρεια Αφρική ως και την Ιαπωνία. Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε μακάκους που ζουν στο νησί Cayo Santiago στο Πουέρτο Ρίκο που είναι επίσης γνωστό ως «Νησί των Πιθήκων» επειδή σε αυτό ζει μια μεγάλη κοινότητα περίπου χιλίων μακάκων.

Το 2017 το νησί χτυπήθηκε από ένα τυφώνα με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες καταστροφές και να χάσουν την ζωή τους περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Συνήθως μια καταστροφή φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους που την έχουν βιώσει αναπτύσσοντας συμπεριφορές αλληλεγγύης, συνεργασίας και ανοχής του ενός απέναντι στον άλλο. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόμοιες συμπεριφορές ανέπτυξαν και οι μακάκοι μετά τον τυφώνα.

«Περιμέναμε να δούμε τον κάθε πίθηκο να συνεργάζεται με όσους βρίσκονται στο στενό του συγγενικό και φιλικό του περίγυρο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που επέφερε ο τυφώνας. Αντί για αυτό όμως οι πίθηκοι διεύρυναν τα κοινωνικά τους δίκτυα και τον αριθμό των μεμονωμένων πιθήκων που δεν ανήκαν στον κύκλο τους και αποδέχτηκαν να μοιράζονται με αυτούς τους περιορισμένους πλέον χώρους αλλά και πόρους που είχαν στην διάθεση τους» αναφέρει η Λόρεν Μπρεντ, πρωτευοντολόγος του Πανεπιστημίου του Εξετερ στην Βρετανία. Τέσσερα χρόνια μετά τον τυφώνα οι μακάκοι συνεχίζουν να διατηρούν τις καλές σχέσεις που δημιούργησαν με άλλους πιθήκους μετά τον τυφώνα.

Η ανακάλυψη αυτή στηρίζει την θεωρία ότι η δημιουργία ευρύτερων φιλικών κοινωνικών δικτύων μπορεί να βοηθά τα πρωτεύοντα θηλαστικά να προσαρμόζονται σε ακραίες περιβαλλοντικές μεταβολές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!