Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Μάχη για πληροφόρηση και επιρροή στη νέα δημόσια σφαίρα
[Η Ναυτεμπορική]: Μάχη για πληροφόρηση και επιρροή στη νέα δημόσια σφαίρα

[Η Ναυτεμπορική]: Μάχη για πληροφόρηση και επιρροή στη νέα δημόσια σφαίρα

Το Global Media Forum της Deutsche Welle φέτος διεξάγεται σε ψηφιακό περιβάλλον εξαιτίας του κορωνοϊού. Ένα από τα θέματα είναι και η ενίσχυση του ρόλου των παραδοσιακών ΜΜΕ απέναντι σε νέα δίκτυα παραπληροφόρησης.

Το 11% των Γερμανών πιστεύει σε κάποια θεωρία συνομωσίας – Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ. Στην ίδια έρευνα το 2% των ερωτηθέντων θεωρούν «σίγουρα λάθος» ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται και στον άνθρωπο και το 6% ως «πιθανώς λάθος». Οι θεωρίες συνομωσίας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Αλλά όσο αυξάνεται η ποσότητα και η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών στο διαδίκτυο, έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος παραπληροφόρησης. Από την αρχή της πανδημίας θεωρίες συνομωσίας και ψευδείς ειδήσεις έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Συχνά επρόκειτο για καλά ενορχηστρωμένες εκστρατείες. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η ΕΕ κρούουν τον κώδωνα για κίνδυνο «infodemic» κατά το «pandemic».

Πώς όμως μπορεί η εμπεριστατωμένη δημοσιογραφία να κερδίσει και πάλι τον πρώτο λόγο στο ψηφιακό περιβάλλον; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν το φετινό, ψηφιακό Global Media Forom, που διοργανώνει κάθε χρόνο η DW στη Βόννη. Φέτος για πρώτη φορά αποκλειστικά ονλάιν λόγω της πανδημίας, με πάνελ διαδικτυακών συζητήσεων που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2020.

Η παραπληροφόρηση ως πολιτικό εργαλείο

«Η παραπληροφόρηση δημιουργείται με συντονισμένο τρόπο και έχει τον ξεκάθαρο στόχο να αποσπάσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα, να επιτεθεί σε θεσμούς, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών για παράδειγμα απέναντι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ» ανέφερε η Bέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!