Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Λιανική: Αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 2,5% για το 2022
[Η Ναυτεμπορική]: Λιανική: Αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 2,5% για το 2022

[Η Ναυτεμπορική]: Λιανική: Αναμένεται ανάπτυξη γύρω στο 2,5% για το 2022

Της Δανάης Αλεξάκη
dalexaki@naftemporiki.gr

Η εγχώρια λιανική δεν αναμένεται να εμφανίσει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης όπως προβλέπεται για την οικονομία, αλλά να κινηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως του 2,5-2,7% nominal growth για το 2022 ή και ενδεχομένως και το 2023, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας μιλώντας στο 14ο Συνέδριο του ECR με τίτλο «Το μέλλον μας Τώρα: Αποτελεσματική ανταπόκριση σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Όπως ανέφερε ο ίδιος σήμερα το 20% του μέσου εισοδήματος πάει στην κατανάλωση τροφίμων κατ’οίκον, από 28% που ήταν την περασμένη δεκαετία. Περίπου 350 ευρώ το μήνα δαπανώνται σε είδη οικιακής κατανάλωσης εκ των οποίων τα 250 ευρώ αφορούν στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

«Την τελευταία δεκαετία έχουμε βιώσει μεγάλες καταναλωτικές αλλαγές από τις μαζικές αγορές στις προσωποποιημένες πωλήσεις. Από τα φυσικά καταστήματα full service οδηγηθήκαμε σε self service σημεία και τελικά πωλήσεις από απόσταση. Οι οργανισμοί που αντιλήφθησαν τις επερχόμενες αλλαγές στο επίπεδο του καταναλωτή και επένδυσαν στην διαφοροποίηση και δημιούργησαν χρηματοοικονομικές βάσεις, ακόμα και εάν έχασαν τζίρο στην πανδημία ή την περίοδο των μνημονίων, εξακολουθούν να είναι υγιείς και να βλέπουν το μέλλον θετικότερα. Η πρόκληση για τις εταιρείες είναι να ακούσουν, αφουγκραστούν και φιλτράρουν τις νέες ανάγκες των επερχόμενων γενεών» επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ.

Τεχνολογία

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο τεχνολογία ο ίδιος σημείωσε ότι 33% των κεφαλαίων των λιανεμπόρων θα επενδυθεί στο οn line κανάλι, 47% θα επενδυθεί και στα δυο κανάλια φυσικά και ηλεκτρονικά, 19% στα φυσικά σημεία και 1% πουθενά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!