Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Λάρισα: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε μέσω υπολογιστή
[Η Ναυτεμπορική]: Λάρισα: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε μέσω υπολογιστή

[Η Ναυτεμπορική]: Λάρισα: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε μέσω υπολογιστή

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άνδρα για απλή συνέργεια σε τετελεσμένες απάτες με υπολογιστή, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και σε βάρος άγνωστων, μέχρι στιγμής, ατόμων, για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτες με υπολογιστή, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στην πράξη οι άγνωστοι δράστες αρχικά καλούσαν στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας των θυμάτων από ιντερνετική τηλεφωνική σύνδεση, η οποία εμφανιζόταν με πρόθεμα εξωτερικού και μιλώντας την αγγλική γλώσσα συστήνονταν ως υπάλληλοι-τεχνικοί εταιρείας, προφασιζόμενοι δήθεν πρόβλημα στις τηλεφωνικές τους συσκευές λόγω σωρείας κυβερνοεπιθέσεων.

Στη συνέχεια, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και με το πρόσχημα επίλυσης των προβλημάτων ή εντοπισμού των δήθεν «δραστών» των κυβερνοεπιθέσεων, έπειθαν τα θύματά τους να εγκαταστήσουν προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι πλήρη έλεγχο των ηλεκτρονικών τους συσκευών. Ακολούθως, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή τα μετέτρεπαν σε κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, οι δράστες, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποίησαν άλλα άτομα, χωρίς να το γνωρίζουν τα ίδια, ως ενδιάμεσους μεταφορείς του «μαύρου χρήματος» (money mules), είτε για να αποκρύψουν τα ίχνη τους, είτε σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι τα θύματά τους δε διέθεταν αρκετά χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι άγνωστοι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου έως 26 Απριλίου 2021 διέπραξαν συνολικά 12 περιπτώσεις απάτης, 11 τετελεσμένες και μία απόπειρα, αποκομίζοντας συνολικά 109.700 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!