Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κοζάνη-κρόκος: Μείωση τουλάχιστον 30% στη φετινή παραγωγή – Μέτρα ζητούν οι παραγωγοί
[Η Ναυτεμπορική]: Κοζάνη-κρόκος: Μείωση τουλάχιστον 30% στη φετινή παραγωγή – Μέτρα ζητούν οι παραγωγοί

[Η Ναυτεμπορική]: Κοζάνη-κρόκος: Μείωση τουλάχιστον 30% στη φετινή παραγωγή – Μέτρα ζητούν οι παραγωγοί

Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30% αναμένεται η φετινή παραγωγή κρόκου στην Κοζάνη, με τις ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες να έχουν λαβώσει το άνθος του φυτού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης», Βασίλη Μητσόπουλο, «οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την έντονη ομίχλη που ακολούθησε, κατέστρεψαν το άνθος του κρόκου, το οποίο έπεσε στο χώμα». Ο ίδιος εξήγησε πως οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης, οι μοναδικοί επί ελληνικού εδάφους, θα επιχειρήσουν να ισοσκελίσουν τη φετινή αναμενόμενη ζημιά, με αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος κατά 10%, από τις αρχές του 2022.

«Αυτή η αύξηση δεν θα μας κάνει πλούσιους, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε μέρος των εξόδων μας, που ολοένα και αυξάνονται, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε, παραπέμποντας – μεταξύ άλλων – στην αύξηση των τιμών ενέργειας, πετρελαίου και αγροεφοδίων, υπό το πρίσμα μάλιστα της έλλειψης εργατικών χεριών, «που κάθε χρόνο η εύρεσή τους γίνεται ολοένα και με μεγαλύτερη δυσκολία».

Σημειώνεται ότι οι 925 οικογένειες στον νομό Κοζάνης, καλλιεργούν συνολικά 5.500 στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται σε 2,5-3 τόνους και το κόστος παραγωγής, να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ με 500 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα και με τη διαχείριση που κάποιος παραγωγός κάνει και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει φυτικό κεφάλαιο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Η τιμή πώλησης ανά κιλό, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, διαμορφώνεται σήμερα στα 1.200 ευρώ, ενώ το προϊόν διατίθεται κατά 70% στο εξωτερικό, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία και το υπόλοιπο 30% απορροφάται στην ελληνική αγορά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!