Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Kοζάνη: Δομές κατάρτισης τα υφαντουργεία σε Βλάστη Κοζάνης και Νεστόριο Καστοριάς
[Η Ναυτεμπορική]: Kοζάνη: Δομές κατάρτισης τα υφαντουργεία σε Βλάστη Κοζάνης και Νεστόριο Καστοριάς

[Η Ναυτεμπορική]: Kοζάνη: Δομές κατάρτισης τα υφαντουργεία σε Βλάστη Κοζάνης και Νεστόριο Καστοριάς

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει στην επαναλειτουργία των εργαστηρίων ταπητουργίας στην Βλάστη Κοζάνης και στο Νεστόριο Καστοριάς, ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στους κατοίκους των δύο περιοχών, ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στις δύο ορεινές περιοχές λειτούργησαν επί μακρόν δύο σημαντικά εργαστήρια υφαντουργίας, στην Βλάστη υπό την επίβλεψη Σουηδικής ΜΚΟ που το έστησε και επέβλεπε την λειτουργία του και Ταπητουργίας στο Νεστόριο υπό την επίβλεψη και εποπτεία του ΕΟΜΜΕΧ.

Ο κ.Γιατρομανωλάκης ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο εργαστήριο ταπητουργίας με τους τεράστιους αργαλειούς στο Νεστόριο, δήλωσε ότι «ανταποκρινόμαστε στο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων χειροτεχνίας» που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στο πρώτο στάδιο ως σχολές μαθητείας δίδοντας πιστοποίηση, θέμα που όπως υπογράμμισε «έχει εξασφαλιστεί η έγκριση από τον Οργανισμό πιστοποίησης προσόντων που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας».

«Αυτή θα ‘ναι και η μια σημαντική διαφορά από την λειτουργία του παρελθόντος» δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι όσοι και όσες συμμετέχουν στο εγχείρημα «θα λαμβάνουν και την απαραίτητη πιστοποίηση προσόντων που θα αναγνωρίζεται από το θεσμικό πλαίσιο της πολιτείας».

18 εκατομμύρια ευρώ

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης και που εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν 18 εκ € για την ενίσχυση όλης της αλυσίδας αξιών της χειροτεχνίας στην Ελλάδα και όπως τόνισε «θα ξεκινήσουμε αρχικά με τις εργασίες αποκατάστασης των υπαρχόντων κτιριακών υποδομών». Προανήγγειλε ότι με βάση την ετοιμότητα των φορέων όπως οι δήμοι Νεστορίου, Εορδαίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «θα τρέξουμε μέσα στο 2022 πιλοτικά την λειτουργία των δύο εργαστηρίων ως δομές κατάρτισης».

Στην συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε στο Νεστόριο, μέρος της ομάδας γυναικών που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου ταπητουργίας, δήλωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να εκπαιδευτούν και την συνέχεια να εργαστούν στο ταπητουργείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!