Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Κλιματική αλλαγή: Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να χρονοτριβούν για την πυρηνική ενέργεια
[Η Ναυτεμπορική]: Κλιματική αλλαγή: Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να χρονοτριβούν για την πυρηνική ενέργεια

[Η Ναυτεμπορική]: Κλιματική αλλαγή: Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να χρονοτριβούν για την πυρηνική ενέργεια

Παρά τις πιέσεις του Παρισιού και δώδεκα συμμαχικών χωρών να εξασφαλίσουν τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή «πράσινη ταξινομία», αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Η Γαλλία και οι «επαγγελματίες» της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και εβδομάδες να συμπεριλάβει την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια στον κανονισμό που ορίζει τις «πράσινες» επενδύσεις στις οποίες η Ένωση θέλει να διοχετεύσει ιδιωτικό και δημόσιο κεφάλαιο.

Δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και χαρακτηρίζεται μέρος της λύσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Το κείμενο συνυπέργραψαν η Ρουμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα απαιτεί αναγκαστικά προσφυγή σε αυτήν την ενέργεια χωρίς άνθρακα, η οποία είναι επίσης πηγή στρατηγικής ανεξαρτησίας, υποστηρίζουν. «Το σενάριο της Επιτροπής για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 προβλέπει 13% πυρηνική ενέργεια. Είναι απλό: χωρίς να επανεπενδύσουμε σε αυτό, δεν θα φτάσουμε εκεί», λέει ο ευρωβουλευτής Christophe Grudler.

Στη Γαλλία, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (RTE) πρόκειται να δημοσιεύσει τα πολυαναμενόμενα σενάρια για τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να βασιστεί για τη μελλοντική επενδυτική της πολιτική σε πυρηνικούς σταθμούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!