Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κλ. Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο
[Η Ναυτεμπορική]: Κλ. Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

[Η Ναυτεμπορική]: Κλ. Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο

Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με μέτρα την οικονομία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα μέτρα αυτά είχαν κόστος πάνω από 15% του ΑΕΠ τη διετία 2020-21.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 6% το 2022 και αποτελούν το βασικό σενάριο του ESM. Τόνισε, ωστόσο, ότι παραμένουν οι κίνδυνοι, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας βασικός στόχος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Τα χαμηλά επιτόκια, είπε, αμβλύνουν τώρα τις ανησυχίες, αλλά αυτά μπορεί να αυξηθούν όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι κινούμαστε σε μία νέα κρίση χρέους. Ωστόσο, το βάρος από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αυξήσει σημαντικά το χρέος και, μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει έναν αξιόπιστο δημοσιονομικά δρόμο. Αν αυτός συνδυασθεί με τη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό, το ελληνικό χρέος μπορεί να παραμείνει βιώσιμο, είπε.

Η ελληνική οικονομία, είπε, ήταν πολύ πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας, καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη δεκαετία μία συνολική και επώδυνη, αλλά αναγκαία προσαρμογή της, με την οποία ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα και την πρόσβασή της στις αγορές, εξάλειψε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και είχε υγιή ανάπτυξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!