Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κύπρος: «Το παραθυράκι που έμεινε ανοιχτό»
[Η Ναυτεμπορική]: Κύπρος: «Το παραθυράκι που έμεινε ανοιχτό»

[Η Ναυτεμπορική]: Κύπρος: «Το παραθυράκι που έμεινε ανοιχτό»

Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ η αναλογία αιτούντων άσυλο και πληθυσμού δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην Κύπρο, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο: «Το παραθυράκι», που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χρηστίδης και Στέφεν Λίντκε: «Περισσότερα από 13.000 άτομα ζήτησαν άσυλο το 2019 στην Κύπρο. Φέτος δεν αποκλείεται να γίνουν περισσότεροι. Το 3,8% του κυπριακού πληθυσμού αποτελείται πλέον από αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό θα αντιστοιχούσε σε σχεδόν 3 εκατομμύρια.

Σχεδόν παντού στην Ευρώπη οι αριθμοί των προσφύγων μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στην Κύπρο, ωστόσο τετραπλασιάστηκαν από το 2016. Η Μεγαλόνησος είναι μια από τα ελάχιστα παραθυράκια που έχουν μείνει ανοιχτά στα ερμητικά κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα.

Το κυπριακό σύστημα ασύλου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι αιτούντες περιμένουν χρόνια την απόφαση των αρχών. Τμήμα του κυπριακού πληθυσμού αισθάνεται ότι η κατάσταση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητες του νησιού και ζητά αυστηρότερους ελέγχους.

Σε πολλές χώρες, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο τα σύνορα έκλεισαν. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά κανείς δεν σκέπτεται ωστόσο να κλείσει την Πράσινη Γραμμή. Πουθενά δεν είναι ευκολότερη η είσοδος στην ΕΕ όσο στη Κύπρο. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο έρχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας στην ουσία δεν υπάρχουν φράχτες και συνοριοφύλακες που να απωθούν βίαια μετανάστες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!