Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το 2021 για το Ταμείο
[Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το 2021 για το Ταμείο

[Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το 2021 για το Ταμείο

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Μετά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, που πρώτος έκρουσε το καμπανάκι για τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης στην αρχή της εβδομάδας, σειρά είχαν χθες και διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με σημείο αιχμής την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει την έγκριση του Ταμείου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε και αυτός τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθεί και το φετινό έτος, ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν ολιγωρίες και να μην αργήσει η ανάκαμψη. Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, θα καθυστερήσει και η ανάκαμψη και ενδεχομένως να μην έρθει φέτος η ανάκαμψη» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα κονδύλια του Ταμείου.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε μεν ότι «είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν», χάρη στους εμβολιασμούς, παρότι και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει αβεβαιότητα και καθοδικοί κίνδυνοι».

Επανέλαβε τη θέση του να μην αποσυρθούν πρόωρα τα νομισματικά μέτρα στήριξης και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόωρη ή άμεση χαλάρωση των νομισματικών μέτρων της ΕΚΤ, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση προχθές Πέμπτη των πρακτικών της από την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, που έδειξαν ότι εντός του δ.σ. της υπήρχαν κάποιοι αξιωματούχοι, από τα λεγόμενα «γεράκια», που τάχθηκαν υπέρ της μικρότερης αύξησης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ.

O κ. Στουρνάρας τάχθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης του ΡΕΡΡ, επαναλαμβάνοντας ότι η απόσυρσή του θα λάβει χώρα μόνο όταν υπάρξουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται με βιώσιμο τρόπο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, εάν κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!