Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Σε κέντρο ένταξης προσφύγων στην Πατησίων ο Νότης Μηταράκης
[Η Ναυτεμπορική]: Σε κέντρο ένταξης προσφύγων στην Πατησίων ο Νότης Μηταράκης

[Η Ναυτεμπορική]: Σε κέντρο ένταξης προσφύγων στην Πατησίων ο Νότης Μηταράκης

Ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα ένταξης προσφύγων του προγράμματος Helios που λειτουργεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στο κέντρο της Αθήνας, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο.

Το κέντρο είναι ένα από τα 17 που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τα Ιωάννινα, την Κρήτη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λειβαδιά. Εντός των κέντρων διοργανώνονται μαθήματα ένταξης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενώ σύμβουλοι παρέχουν στήριξη των επωφελούμενων για εύρεση στέγασης και εργασίας και κάνουν τακτική αξιολόγηση της προόδου ένταξής τους. Επιπλέον, διοργανώνονται δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, με έμφαση στη σημασία της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, στο κέντρο ένταξης της Πατησίων που επισκέφθηκε ο κ. Μηταράκης λαμβάνουν υπηρεσίες 380 πρόσφυγες, από τους οποίους 75 κάνουν μαθήματα ελληνικών και ενσωμάτωσης.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασία να αποϊδρυματοποιηθούν, να βγουν από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους. Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία γενικότερα». Πρόσθεσε επίσης ότι, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, «θα ανακοινωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες για τη στήριξη προσφύγων για την παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας». Τόνισε εξάλλου ότι «είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεχόμαστε τους πρόσφυγες που πραγματικά έχουν ανάγκη και τους βοηθάμε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Και το κάνουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα και με τη βοήθεια και την εμπειρία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης». Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε ότι «ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες αποτελεί βασική πολιτική επιλογή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε επιπλέον ότι δύο από τους επόμενους στόχους του υπουργείου είναι η ηλεκτρονική έκδοση ΑΦΜ για τους πρόσφυγες ως το τέλος του 2020, αλλά και η καταβολή του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο (cash card program) μέσω λογαριασμών που θα ανοίγουν οι ίδιοι σε ελληνικές τράπεζες, αντί για ξένες όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο, παρατήρησε ότι μετά την υπουργική απόφαση για την έξοδο των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα camp και τα διαμερίσματα υπήρξε «μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των μεταναστών οι οποίοι θέλουν να προσπαθήσουν να μάθουν ελληνικά, να δουν τις ευκαιρίες που έχουν, να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά και να έχουν μια κανονική ζωή στην Ελλάδα. Οπότε θεωρώ ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να έρχονται στο κέντρο» σημείωσε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!