Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν από δέκα χιλιάδες έτη
[Η Ναυτεμπορική]: Οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν από δέκα χιλιάδες έτη

[Η Ναυτεμπορική]: Οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν από δέκα χιλιάδες έτη

Διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αναφέρουν ότι οι κατσίκες εξημερώθηκαν πριν περίπου 10.000 χρόνια.

Η εξημέρωση τους έγινε από κυνηγούς και αγρότες στην περιοχή γύρω από την οροσειρά Ζάγκρος του δυτικού Ιράν, στο ανατολικό άκρο της λεγόμενης «Εύφορης Ημισελήνου» μια περιοχή που πρόσφατες μελέτες την υποδεικνύουν ως λίκνο της γεωργίας και αρκετών πρώιμων πολιτισμών.

Φαίνεται πως η κατσίκα ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, με μόνο τους σκύλους να έχουν σίγουρα προηγηθεί, καθώς εξημερώθηκαν πριν τουλάχιστον 14.000 χρόνια. Τα πρόβατα εξημερώθηκαν περίπου παράλληλα με τις κατσίκες, αλλά κάπως πιο δυτικά, ίσως στη σημερινή Τουρκία ή Ανατολία. Τα βοοειδή και οι χοίροι, που είναι μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα ζώα, εξημερώθηκαν αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθώματα αρκετών κατσικών από δύο περιοχές των ορέων του Ζάγκρου (Γκαντζ Ντάρεχ και Τεπέ Αμπντούλ Χοσεΐν), όπου γίνονται ανασκαφές εδώ και δεκαετίες από τους αρχαιολόγους και οι οποίες κατοικούνταν μεταξύ του 8200 και του 7600 π.Χ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πυρηνικό και μιτοχονδριακό DNA από τις κατσίκες και βρήκαν ότι τα ζώα αποτελούσαν δύο διακριτές ομάδες, μία που είχε στενή γενετική συγγένεια με τις σύγχρονες εξημερωμένες κατσίκες και μία που είχε στενή συγγένεια με τις σύγχρονες άγριες κατσίκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!