Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Καταγγελίες σε βάρος της Amazon για τις πρακτικές ακύρωσης συνδρομής στο Prime
[Η Ναυτεμπορική]: Καταγγελίες σε βάρος της Amazon για τις πρακτικές ακύρωσης συνδρομής στο Prime

[Η Ναυτεμπορική]: Καταγγελίες σε βάρος της Amazon για τις πρακτικές ακύρωσης συνδρομής στο Prime

Σε καταγγελίες σε βάρος της Amazon προβαίνουν οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση πρακτικών χειραγώγησης (χαρακτηρίζονται ως «dark pattern»- «σκοτεινά μοτίβα») ως προς την προώθηση της υπηρεσίας Prime.

Όπως αναφέρει το BBC, το Norwegian Consumer Council (NCC) διαπίστωσε πως η ακύρωση μιας συνδρομής προϋπέθετε scrolling σε έξι σελίδες και μια σειρά πολύπλοκων επιλογών- και προέβη σε καταγγελία στην αρχή προστασίας καταναλωτή στη Νορβηγία, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι νόμοι της ΕΕ. Η Amazon, από πλευράς της, απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η διαδικασία αυτή είναι άδικη ή δύσκολη.

Στις ΗΠΑ η οργάνωση προστασίας καταναλωτών Public Citizen προβαίνει επίσης σε καταγγελία στην FTC (Federal Trade Commission)- ενώ, σύμφωνα με το BBC, αντίστοιχες ενέργειες ζητούν και οργανώσεις σε Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα και Ελβετία.

Σύμφωνα με τo NCC, σε καθεμία από τις έξι σελίδες της διαδικασίας ακύρωσης, ο καταναλωτής «ωθείται να διατηρήσει τη συνδρομή του στο Prime».

Οι σελίδες περιλαμβάνουν κίτρινα προειδοποιητικά τριγωνάκια με θαυμαστικά και κουμπιά με το κείμενο «keep my benefits» (κρατήστε τα οφέλη μου). Αυτό, όπως υποστηρίζεται, αποτελεί παράδειγμα «dark patterns», που ορίζει ως τεχνικές ή λειτουργίες που έχουν σκοπό τη χειραγώγηση χρηστών.

Η οργάνωση επίσης απευθύνθηκε σε 1.000 Νορβηγούς καταναλωτές για τις εμπειρίες τους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις θυμόταν να αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς τον τερματισμό συνδρομής σε υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!