Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Με «καπέλο» 14% οι εγχώριες τιμές ρεύματος
[Η Ναυτεμπορική]: Με «καπέλο» 14% οι εγχώριες τιμές ρεύματος

[Η Ναυτεμπορική]: Με «καπέλο» 14% οι εγχώριες τιμές ρεύματος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
(email protected)

Κατά 14% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, σημειώνει η Κομισιόν στην 12η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, υπογραμμίζοντας ότι «οι πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που προέκυψαν κατά το γ’ τρίμηνο του έτους (και μετακυλίονται στους καταναλωτές μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής) συνιστούν ένα πρόσθετο βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Οι παρατηρήσεις των Βρυξελλών ήρθαν με φόντο το νέο ρεκόρ που καταγράφει η χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (285,24 ευρώ/MWh), το οποίο οδήγησε τη μέση τιμή για τον Νοέμβριο πάνω από τα 230 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας και έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα θα επεκταθούν στην περίπτωση που οι ενεργειακές τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Την ίδια στιγμή, εάν οι εξελίξεις καταστήσουν απαραίτητη την ενίσχυση των παρεμβάσεων στήριξης, αυτές θα επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους καταναλωτές, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται ο αυτόματος μηχανισμός για την αντιστάθμιση τυχόν απροσδόκητων εκτινάξεων του ενεργειακού κόστους στο μέλλον.

Οι κίνδυνοι

Ειδική αναφορά κάνει η Κομισιόν στους κινδύνους που εγκυμονούν οι υψηλές τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία (2020) που δείχνουν ότι το 16,7% του πληθυσμού της χώρας δυσκολεύεται να θερμάνει επαρκώς την κατοικία του, ποσοστό 8,5 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, η αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα «είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, σε συνδυασμό με εγχώριους παράγοντες, όπως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, την ίδια στιγμή που η πλήρης ένταξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στις αγορές της Ε.Ε. και η συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης είναι μια διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!