Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για ριψοκίνδυνο δανεισμό από τις τράπεζες
[Η Ναυτεμπορική]: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για ριψοκίνδυνο δανεισμό από τις τράπεζες

[Η Ναυτεμπορική]: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για ριψοκίνδυνο δανεισμό από τις τράπεζες

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Σαφή προειδοποίηση ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης συσσωρεύουν υπερβολικά μεγάλους κινδύνους από μοχλευμένα δάνεια και από τις αγορές μετοχικών παραγώγων απηύθυνε χθες ο Αντρέα Ενρία, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε υπερβολικό εφησυχασμό και γι’ αυτό τους επέστησε την προσοχή να περιμένουν αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ο Ενρία ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη «προειδοποιητικά σημάδια για αύξηση της μόχλευσης και των περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων, καθώς και έλλειψη διαφάνειας, τα οποία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα κινδύνων». Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ενρία ως σήμα ότι η εποπτική αρχή έχει χάσει την υπομονή της με κάποιες μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως η Deutsche Bank, oι οποίες αγνοούν τις εκκλήσεις της για συγκράτηση του ριψοκίνδυνου δανεισμού. «Όπου βλέπουμε ελλείψεις και ανησυχητικά στοιχεία, θα λάβουμε μέτρα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ενρία, μιλώντας διαδικτυακά σε αποφοίτους χρηματοοικονομικών και οικονομικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Παρά το γεγονός ότι η εποπτική αρχή της ΕΚΤ είχε γνωστοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα τις προθέσεις της για άρση των περιορισμών στα μερίσματα των τραπεζών και στην επαναγορά ιδίων μετοχών το προσεχές διάστημα, επαναλαμβάνοντας χθες ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές τη στιγμή που η αβεβαιότητα υποχωρεί, ο Ενρία επέμεινε στις ενδείξεις για συσσώρευση του κινδύνου σε ορισμένους τομείς δραστηριοτήτων των τραπεζών, όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα μετοχικά παράγωγα.

Συστάσεις από τον Ενρία

Ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα τεράστια μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, είπε ότι ενδεχομένως να δημιούργησαν εφησυχασμό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης στις τιμές ενεργητικού όταν τα μέτρα αυτά αποσυρθούν, ειδικά εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήρθαν για να μείνουν και αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ. Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες από το 2017 να περιορίσουν τις χορηγήσεις μοχλευμένων δανείων, ο Ενρία διαπιστώνει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!