Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: «Καυτό» διήμερο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
[Η Ναυτεμπορική]: «Καυτό» διήμερο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

[Η Ναυτεμπορική]: «Καυτό» διήμερο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Διπλή δικαστική μάχη στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή σε Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας, δίνουν σήμερα και αύριο οι συνταξιούχοι για τα χαμένα αναδρομικά τους, που φτάνουν τα 2,5 δισ. για το κρίσιμο 11μηνο του 2015 – 2016, ενώ αγγίζουν δυνητικά τα 4,2 δισ. ευρώ. Αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, συζητείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αγωγή – πιλότος Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από την κατάργηση των Δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012. Σήμερα, αντίστοιχη «μάχη» δίνεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους Δημοσίου.

Από την έκβαση των δύο αυτών υποθέσεων θα κριθεί αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. Οι τόνοι πάντως που χρησιμοποιούν οι κρατικοί αξιωματούχοι στα επίσημα έγγραφά τους προς το ΣτΕ, εν όψει της κρίσιμης ακροαματικής διαδικασίας, είναι δραματικοί. «Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ξεπερνούν σε ένταση και εύρος τις οικονομικές συνέπειες οποιοδήποτε άλλου γεγονότος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στοιχεία για το μέγεθος της ύφεσης και αναφέροντας πως οι δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού εξαντλήθηκαν με τα αναδρομικά που πληρώθηκαν τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους κλήθηκαν, σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, να «σβήσουν» με την καταβολή των σχετικών ποσών μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και Δώρα. Το ίδιο δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!