Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιστορική στροφή της ΕΚΤ στον στόχο του πληθωρισμού διά χειρός Λαγκάρντ
[Η Ναυτεμπορική]: Ιστορική στροφή της ΕΚΤ στον στόχο του πληθωρισμού διά χειρός Λαγκάρντ

[Η Ναυτεμπορική]: Ιστορική στροφή της ΕΚΤ στον στόχο του πληθωρισμού διά χειρός Λαγκάρντ

Της Νικόλ Λειβαδάρη
nlivadari@naftemporiki.gr

Βήμα στρατηγικής στροφής, με την προσωπική σφραγίδα της Κριστίν Λαγκάρντ, σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για αναθεώρηση του πάγιου στόχου της για τον πληθωρισμό – μια απόφαση που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά στο αναπτυξιακό μοντέλο της Fed και σε διακριτή πλέον απόσταση από το γερμανικό δόγμα της στοχοπροσήλωσης στον χαμηλό πληθωρισμό.

Η στροφή, βεβαίως, είναι ήπια και σταθμισμένη, με τον νέο στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό να ορίζεται στο 2% «σε συμμετρική βάση», και όχι σε λογική μέσου όρου, έναντι του «κάτω και κοντά στο 2%» που ίσχυε μέχρι τώρα. Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, μάλιστα, Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να κρατήσει απόλυτες ισορροπίες λέγοντας: «Εάν με ρωτάτε αν πηγαίνουμε σε πολιτική πληθωρισμού μέσου όρου όπως η Fed, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”».

Και ορίζοντας τι σημαίνει «συμμετρικός» στόχος, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το 2% δεν θα είναι ο σταθερός και απόλυτος στόχος. Θα μπορούν να υπάρχουν κάποιες μετριοπαθείς, προσωρινές αποκλίσεις, είτε στη μία είτε στην άλλη κατεύθυνση του 2%. Αυτού του τύπου οι αποκλίσεις είναι αποδεκτές».

Παρά ταύτα το νέο «δόγμα» για τον πληθωρισμό, το οποίο συνοδεύεται και από την αναβάθμιση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην ατζέντα και εντολή της ΕΚΤ, σηματοδοτεί την κορυφαία και πλέον δομική κίνηση στρατηγικής αναθεώρησης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 23 χρόνια της ιστορίας της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!