Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – Ιορδανία θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους ηλιακή ενέργεια με νερό
[Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – Ιορδανία θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους ηλιακή ενέργεια με νερό

[Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – Ιορδανία θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους ηλιακή ενέργεια με νερό

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας που θα επιτρέπει στο χασεμιτικό βασίλειο να παράσχει ηλιακή ενέργεια στο Ισραήλ, το οποίο σε αντάλλαγμα θα παραδίδει αφαλατωμένο νερό στην Ιορδανία, μεγάλο μέρος της επικράτειας της οποίας είναι έρημος, ανακοίνωσε σήμερα η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, στην πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους μεταξύ των δύο χωρών.

Το έργο προβλέπει την παραγωγή από την Ιορδανία συνολικά 600 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθούν στο Ισραήλ και την αφαλάτωση από το Ισραήλ 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που θα εξαχθούν στην Ιορδανία.

Οι μελέτες σκοπιμότητας θα ξεκινήσουν το 2022, αναφέρει ανακοίνωση της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ στα ΗΑΕ, όπου υπογράφηκε η συμφωνία.

Δεν αποφασίστηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Το έγγραφο αυτό, που προετοιμάστηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υπογράφηκε από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον υπουργό Ύδατος και Άρδευσης της Ιορδανίας και την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ και παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης Expo 2020 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ, που έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, ανακοίνωσε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να παίξει έναν ρόλο στη σύνδεση των δύο χωρών, επιδεικνύοντας τα οφέλη της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!