Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – εκλογές: Πρόκληση για τον Νετανιάχου η συνεργασία άκρας δεξιάς με τους ισλαμιστές
[Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – εκλογές: Πρόκληση για τον Νετανιάχου η συνεργασία άκρας δεξιάς με τους ισλαμιστές

[Η Ναυτεμπορική]: Ισραήλ – εκλογές: Πρόκληση για τον Νετανιάχου η συνεργασία άκρας δεξιάς με τους ισλαμιστές

Γνωστός με το παρωνύμιο “ο μάγος της πολιτικής” λόγω της ικανότητάς του να ελίσσεται και να παραμένει στην εξουσία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναλαμβάνει τώρα μια πρωτόγνωρη πρόκληση: να πείσει την ακροδεξιά και τους ισλαμιστές να συνεργαστούν στην ίδια κυβέρνηση.

“Είναι ιστορικό, είναι ειρωνικό (…) είναι παράλογο” να βλέπουμε το πολιτικό μέλλον του μοναδικού εβραϊκού κράτους παγκοσμίως να συνδέεται με ένα ισλαμιστικό κόμμα, κατήγγειλε η Γκάγιλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Τα οριστικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη – των τέταρτων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια– ανακοινώθηκαν αργά χθες Πέμπτη.

Το Likud του Νετανιάχου βρέθηκε στην πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας 30 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ. Ακολουθεί το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ, με 17 έδρες.

Ακολουθούν 11 κόμματα (αραβικά, υπερορθόδοξα, κεντρώα, της εθνικιστικής δεξιάς, της αριστεράς, συντηρητικά, της ριζοσπαστικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς) τα οποία χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: υπέρ του Νετανιάχου, κατά του Νετανιάχου και τα ανένταχτα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του της δεξιάς συγκεντρώνουν 52 έδρες, ενώ ο Λάπιντ και οι πιθανοί του εταίροι έως 57 έδρες. Οπότε για να καταφέρουν να φτάσουν στην πλειοψηφία των 61 εδρών και οι δύο πλευρές εξαρτώνται από δύο κόμματα.

Για να παραμείνει στον θρόνο του, ο Νετανιάχου πρέπει να πείσει τα δύο αυτά κόμματα να ενταχθούν στην κυβέρνησή του: αυτό του Ναφτάλι Μπένετ της ριζοσπαστικής δεξιάς και αυτό του Μάνσουρ Αμπάς του επικεφαλής του μικρού ισλαμιστικού κόμματος Raam, που προκάλεσε έκπληξη αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!