Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία: Αρχίζουν πάλι οι έλεγχοι μετά το Brexit
[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία: Αρχίζουν πάλι οι έλεγχοι μετά το Brexit

[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία: Αρχίζουν πάλι οι έλεγχοι μετά το Brexit

Οι έλεγχοι μετά το Brexit που ανεστάλησαν πριν μια εβδομάδα λόγω των φόβων για την ασφάλεια του προσωπικού θα ξαναρχίσουν από αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας, οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα διατροφής που είχαν ανασταλεί στα λιμάνια του Λαρν και του Μπέλφαστ θα “ξαναρχίσουν σταδιακά” από την Τετάρτη.

Οι υπάλληλοι, ντόπιοι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποσυρθεί λόγω των φόβων ότι θα αποτελούσαν στόχο, με φόντο τις εντάσεις σε σχέση με το πρωτόκολλο που εισήγαγε τους ελέγχους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη βρετανική επαρχία του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων.

Σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας διαζυγίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην πράξη στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αγαθά, καθιερώνοντας έτσι ελέγχους στα φορτία που φθάνουν στη βρετανική επαρχία από τη Βρετανία.

Η λύση αυτή υιοθετήθηκε για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνοριακών υποδομών μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σημεία τριβής κατά τη διάρκεια τριών αιματηρών δεκαετιών μεταξύ των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικάνων που έληξαν το 1998. Ωστόσο αυτές οι νέες διατάξεις οδήγησαν σε προβλήματα εφοδιασμού στα σούπερ μάρκετ και προκαλούν την οργή των Ενωτικών, οι οποίοι βλέπουν στους ελέγχους αυτούς ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!