Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία: Τέλος στον φορολογικό συντελεστή 12,5% ;
[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία: Τέλος στον φορολογικό συντελεστή 12,5% ;

[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία: Τέλος στον φορολογικό συντελεστή 12,5% ;

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αποτελεί το αντικείμενο μιας ακλόνητης πολιτικής συναίνεσης στην Ιρλανδία. Τη στιγμή όμως που στον ΟΟΣΑ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους πολυεθνικούς κολοσσούς, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν άφησε να εννοηθεί στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν προσκολλάται πλέον στο φορολογικό συντελεστή του 12,5%.

Σε συνέντευξη Τύπου ,στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ,ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Το ποσοστό 12,5% είναι το ποσοστό μας τώρα, αλλά υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις εντός του ΟΟΣΑ ».

Το σχόλιο αυτό πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Λέο Βάραντκαρ, υπουργός αρμόδιος για το Εμπόριο και την Απασχόληση, τόνισε μάλιστα ότι η Ιρλανδία «προτιμά να είναι μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας. Η Ιρλανδία δεν είναι φορολογικός παράδεισος και δεν θέλουμε να θεωρηθούμε ως τέτοια χώρα», πρόσθεσε.

Ο φορολογικός συντελεστής 12,5%, που εισήχθη το 1996, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία, ιδίως από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν το γεγονός αυτό για να μειώσουν περαιτέρω τις φορολογικές τους δαπάνες.Σύμφωνα με το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα θα μπορούσε να χάσει δύο έως 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα εάν τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ελάχιστου φόρου από τον ΟΟΣΑ.

Σήμερα, περισσότερες από 700 αμερικανικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Ιρλανδία, μεταξύ των οποίων η Apple, η Google και η Microsoft.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!