Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία και Εσθονία «ψήθηκαν» για τον εταιρικό φόρο
[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία και Εσθονία «ψήθηκαν» για τον εταιρικό φόρο

[Η Ναυτεμπορική]: Ιρλανδία και Εσθονία «ψήθηκαν» για τον εταιρικό φόρο

Το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου, ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στους πολυεθνικούς κολοσσούς ήρθη χθες με το οριστικό «ναι» και της Ιρλανδίας – της χώρας που με τον χαμηλό συντελεστή του 12,5% είχε πείσει «γίγαντες» όπως η Google και η Facebook να μεταφέρουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Δουβλίνο.

Η συμφωνία της Ιρλανδίας την Πέμπτη διέλυσε ένα σημαντικό εμπόδιο. Λόγω του εταιρικού επιτοκίου του 12,5% και της θέσης της για πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ως την προτιμώμενη τοποθεσία τους για τη δήλωση κερδών, είχε αντιταχθεί στον αρχικό ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του σχεδίου όπου αναφερόταν ότι προβλέπεται φόρος «τουλάχιστον 15%». Ωστόσο, το Δουβλίνο κέρδισε την αφαίρεση της λέξης «τουλάχιστον» από το τελικό κείμενο.

Ήδη 140 χώρες έχουν συμφωνήσει, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, στην επιβολή του παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15% και η Ιρλανδία ήταν το ισχυρότερο ανάμεσα στα 9 κράτη που διατηρούσαν επιφυλάξεις.

Η Εσθονία που είναι επίσης από τις χώρες που λένε «όχι» στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%, δήλωσε αργά χθες ότι συμφωνεί και έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες της ότι η συμφωνία θα υπονομεύσει τους επιχειρηματίες της. Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας, Κάγια Κάλας, η Εσθονία διαπίστωσε ότι «ο ελάχιστος φόρος δεν θα αλλάξει τίποτα για τους περισσότερους Εσθονούς επιχειρηματίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!