Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιράν: Ο Μπάιντεν δύναται να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, με «τρία εκτελεστικά διατάγματα»
[Η Ναυτεμπορική]: Ιράν: Ο Μπάιντεν δύναται να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, με «τρία εκτελεστικά διατάγματα»

[Η Ναυτεμπορική]: Ιράν: Ο Μπάιντεν δύναται να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, με «τρία εκτελεστικά διατάγματα»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, κάτι που ο Ζαρίφ εκτιμά ότι μπορεί να γίνει γρήγορα, «με τρία εκτελεστικά διατάγματα».

«Αν ο Μπάιντεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, τότε κι εμείς μπορούμε να επιστρέψουμε αμέσως στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών μας βάσει της συμφωνίας (…) και μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας 5+1 (οι έξι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία)», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός σε συνέντευξη που αναρτήθηκε σήμερα στην κρατική εφημερίδα Iran.

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους λίγους μήνες. Ο Μπάιντεν μπορεί να άρει όλες τις κυρώσεις με τρία εκτελεστικά διατάγματα», τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία υπεγράφη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον η Τεχεράνη αρχίσει και πάλι να σέβεται τις δεσμεύσεις της.
Όμως διπλωμάτες και αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να αποσπάσουν επιπλέον δεσμεύσεις η μία από την άλλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!