Κυριακή, 16 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιράν-Ισραήλ: Από σύμμαχοι την εποχή του Σάχη, ορκισμένοι εχθροί
[Η Ναυτεμπορική]: Ιράν-Ισραήλ: Από σύμμαχοι την εποχή του Σάχη, ορκισμένοι εχθροί

[Η Ναυτεμπορική]: Ιράν-Ισραήλ: Από σύμμαχοι την εποχή του Σάχη, ορκισμένοι εχθροί

Σύμμαχος του Ισραήλ την εποχή του Σάχη, το Ιράν μετατράπηκε μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 σε υπ΄αριθμόν 1 εχθρό του εβραϊκού κράτους

Από τη συμμαχία στη ρήξη

Λίγο μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, ο σάχης του Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με το νέο κράτος. Στο Ιράν κατοικεί τότε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ διαθέτει στο Ιράν σημαντική διπλωματική αντιπροσωπεία, εισάγει το 40% των αναγκών του σε πετρέλαιο και εξάγει όπλα, προϊόντα τεχνολογίας και αγροτικά προϊόντα.

Η περιώνυμη Savak (η πολιτική αστυνομία του ιρανικού καθεστώτος) ιδρύεται το 1957 με την βοήθεια της αμερικανικής CIA και της ισραηλινής Μοσάντ.

Το 1979, με την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Ιράν διακόπτει κάθε επίσημη σχέση με το Ισραήλ, το οποίο άλλωστε δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την Τεχεράνη. Ωστόσο, διατηρούνται ανεπισήμως οι εμπορικές σχέσεις.

Το 1980, η Ισλαμική Τζιχάντ, ιρανικής έμπνευσης, εξελίσσεται στην μεγαλύτερη ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση που παίρνει τα όπλα κατά του Ισραήλ.

Ομως, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88), το Ισραήλ παραδίδει στην Τεχεράνη περί τους 1.500 πυραύλους. Η συναλλαγή αποκαλύπτεται στο πλαίσιο της υπόθεσης πώλησης αμερικανικών όπλων στο Ιράν (Irangate), με στόχο την απελευθέρωση των αμερικανών ομήρων που κρατούνται στον Λίβανο.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ, το οπλισμένο χέρι του Ιράν

Το 1982, το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο για να σταματήσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!