Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η υπερκατανάλωση Β6 και Β12 επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων
[Η Ναυτεμπορική]: Η υπερκατανάλωση Β6 και Β12 επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων

[Η Ναυτεμπορική]: Η υπερκατανάλωση Β6 και Β12 επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων

Η υπερβολική λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β επιφέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμινών Β6 και Β12 έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Οι συντάκτες της μελέτης είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν μια ακόμα ανάλυση εξετάζοντας στοιχεία 6.837 ατόμων, κατά την οποία διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος του ισχίου σε άτομα που λαμβάνουν κατά την ίδια χρονική περίοδο τόσο βιταμίνη Β-6 όσο και Β-12.

Σε μία περαιτέρω μελέτη που αποφάσισαν να κάνουν χρησιμοποίησαν δεδομένα 75.864 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών (Nurses Health Study). Η μελέτη διήρκησε 20 έτη και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα 2.304 γυναίκες υπέστησαν κάταγμα του ισχίου που δεν οφειλόταν σε καρκίνο ή σοβαρό τραυματισμό, όπως π.χ. αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου ήταν υψηλότερος στις γυναίκες με υψηλότατη πρόσληψη και των δύο βιταμινών από συμπληρώματα και όχι από τη διατροφή, η οποία άγγιζε το 50% σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη αυτών. Σε όσες είχαν μια μέτρια πρόσληψη και των δύο βιταμινών ο κίνδυνος δεν ήταν σημαντικά αυξημένος. Επισήμαναν δε ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η λήψη μόνο της Β-12 αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!