Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Τα ηφαίστεια που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας
[Η Ναυτεμπορική]: Τα ηφαίστεια που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας

[Η Ναυτεμπορική]: Τα ηφαίστεια που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας

Η έκρηξη ηφαιστείου σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Ισλανδίας, με ένα όνομα δύσκολο να προφερθεί έξω από το σκανδιναβικό νησί, Eyjafjallajökull (Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ), παρέλυσε τις αερομεταφορές σε όλη την Ευρώπη το 2010. Αυτό το τεράστιο σύννεφο τέφρας συμβολίζει τον βαθμό στον οποίο οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι παγκόσμια φαινόμενα, με συνέπειες που υπερβαίνουν κατά πολύ το σημείο που συμβαίνουν.

Πριν από περίπου 75.000 χρόνια ένα ηφαίστειο επρόκειτο να τερματίσει την ανερχόμενη ανθρωπότητα, μια άλλη έκρηξη πριν από 200 χρόνια άφησε τον κόσμο χωρίς καλοκαίρι και εξαπέλυσε τον μύθο του Φρανκενστάιν καθώς και έναν τεράστιο παγκόσμιο λιμό, ενώ η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν 20 αιώνες. Λίγες φυσικές καταστροφές είχαν τόσο βαθιά και διαρκή επίδραση στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι εικόνες της έκρηξης που ξεκίνησε την Κυριακή στο νησί Λα Πάλμα, η πρώτη στην Ισπανία από το 1971, ενσαρκώνουν και πάλι την καταστροφική δύναμη της φύσης. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή υποσημείωση στη μακρά ιστορία των ηφαιστείων, αναφέρει η El País, αλλά για εκείνα που έχουν χάσει τις ιδιότητές τους ή που περιμένουν τη δύναμή τους να εξαπολυθεί με τη μορφή ποταμών λάβας, δεν είναι απόλυτο. «Γιατί να χτίσουμε μια πόλη σε έναν τόπο όπου ο κίνδυνος είναι τόσο εμφανής;» ρωτάει η Λούσι Τζόουνς για την Πομπηία στο δοκίμιό της Καταστροφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!