Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Hydromea: Το «πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone στον κόσμο»
[Η Ναυτεμπορική]: Hydromea: Το «πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone στον κόσμο»

[Η Ναυτεμπορική]: Hydromea: Το «πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone στον κόσμο»

Παρά την πρόοδο στον τομέα των υποβρύχιων, τηλεχειριζόμενων drones, κατά κανόνα παραμένουν συνδεδεμένα με την επιφάνεια μέσω καλωδίων επικοινωνίας- ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του ExRay της ελβετικής startup Hydromea, που χρησιμοποιεί φως για αυτή τη δουλειά.

Τα ραδιοκύματα δεν ταξιδεύουν εύκολα στο νερό, οπότε τα ROV (Remotely Operated Vehicles) πρέπει να είναι συνδεδεμένα μέσω καλωδίων με την επιφάνεια, ώστε να αποστέλλονται εντολές και να επιστρέφει βίντεο. Σε αρκετές περιπτώσεις τροφοδοτούνται και με ενέργεια μέσω αυτών των καλωδίων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει το New Atlas, εφόσον το καλώδιο μπορεί να είναι πολύ βαρύ, χρειάζονται αρκετά μεγάλα σκάφη επιφανείας για τη μεταφορά του, ενώ μπορεί να κολλήσει και σε αντικείμενα στον βυθό.

Το ExRay προωθείται από τη Hydromea ως «το πρώτο ασύρματο υποβρύχιο drone στον κόσμο» και χρησιμοποιεί το υπάρχουν σύστημα υποβρυχίων επικοινωνιών Luma της εταιρείας, που μεταδίδει δυαδικά δεδομένα μέσω του νερού με παλμούς φωτός. Ειδικότερα, το Luma στέλνει παλμούς μπλε LED φωτός των 470 νανομέτρων μεταξύ δύο οπτικών μόντεμ- ενός στο σκάφος και ενός στην επιφάνεια. Τα δεδομένα μεταδίδονται με ταχύτητα 10 megabits το δευτερόλεπτο, οπότε ακόμα και HD video από την κάμερα του ExRay μπορεί να μεταδίδεται πρακτικά χωρίς lag.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα περιορισμοί: Ο Αλεξάντερ Μπαρ, συνιδρυτής της Hydromea, λέει πως το σκάφος έχει εμβέλεια επικοινωνίας 50 μέτρων σε καθαρά ύδατα και σε απόλυτο σκοτάδι- και μειώνεται σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι πιο πολύπλοκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!