Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Γκρο πλαν στους πίδακες μιας μαύρης τρύπας
[Η Ναυτεμπορική]: Γκρο πλαν στους πίδακες μιας μαύρης τρύπας

[Η Ναυτεμπορική]: Γκρο πλαν στους πίδακες μιας μαύρης τρύπας

Μία από τις εικόνες του πίδακα ραδιοκυμάτων στην μακρινή μαύρη τρύπα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι μαύρες τρύπες αποτελούσαν ένα κοσμικό μυστήριο το οποίο οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν παρά μόνο με μαθηματικές εξισώσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις. Όμως ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων και τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης και ανάλυσης δεδομένων έφεραν πραγματική επανάσταση (και) στον τομέα της μελέτης των μελανών οπών του Σύμπαντος. Μπορούμε πλέον και κάνουμε άμεσες παρατηρήσεις των φαινομένων που παράγουν οι μαύρες τρύπες διευρύνοντας συνεχώς τις γνώσεις μας για αυτές.

Διεθνής ομάδα ερευνητών από μεγάλα πανεπιστήμια και κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη κατάφερε με την βοήθεια του Event Horizon Telescope, ενός παγκόσμιου δικτύου επίγειων τηλεσκοπίων, να καταγράψει εικόνες από πίδακες ραδιοκυμάτων. Πρόκειται για εικόνες υψηλής ανάλυσης από πίδακες που εκπέμπει η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον γαλαξία Κένταυρο Α σε απόσταση 13 εκατ. ετών φωτός από την Γη.

«Για πρώτη φορά επετεύχθη η καταγραφή εικόνων από πίδακες ραδιοκυμάτων σε άλλο γαλαξία σε κλίμακες μικρότερες από την απόσταση που μπορεί να ταξιδέψει το φως σε χρονικά διάστημα 24 ωρών. Βλέπουμε κοντινές εικόνες από τον σχηματισμό ενός κολοσσιαίου πίδακα ο οποίος στην συνέχεια εκτοξεύεται από μια μαύρη τρύπα» αναφέρει ο αστρονόμος Μάικλ Γιάνσεν αστρονόμος του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!