Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Η γιγαντιαία πυραμίδα των Μάγια κατασκευάστηκε από βράχο ηφαιστείου
[Η Ναυτεμπορική]: Η γιγαντιαία πυραμίδα των Μάγια κατασκευάστηκε από βράχο ηφαιστείου

[Η Ναυτεμπορική]: Η γιγαντιαία πυραμίδα των Μάγια κατασκευάστηκε από βράχο ηφαιστείου

Πριν από περίπου 1.500 χρόνια, οι Μάγια κατασκεύασαν μια τεράστια πυραμίδα από βράχο που είχε εκτοξευθεί από ένα ηφαίστειο, σε μια έκρηξη που ήταν τόσο ισχυρή που πάγωσε τον πλανήτη, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες.

Γύρω στο 539 μ.Χ., στο σημερινό Σαν Αντρές του Ελ Σαλβαδόρ, η καλντέρα Ιλοπάνγκο εξερράγη στο μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός στην Κεντρική Αμερική τα τελευταία 10.000 χρόνια. Γνωστό ως η έκρηξη Tierra Blanca Joven (TBJ), το ηφαίστειο παρήγαγε ροές λάβας που εκτείνονταν για δεκάδες χιλιόμετρα και έβγαλε τόση τέφρα στην ατμόσφαιρα πάνω από την Κεντρική Αμερική, που το κλίμα ψύχθηκε σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο.

Λόγω της καταστροφικής δύναμης του ηφαιστείου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι πολλοί από τους οικισμούς των Μάγια της περιοχής εγκαταλείφθηκαν, ενδεχομένως για αιώνες. Όμως σε μια πρόσφατη ανάλυση μιας πυραμίδας των Μάγια, γνωστής ως Καμπάνα (Campana), ο Ακίρα Ιτσικάουα, αρχαιολόγος μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (UCB), διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι επέστρεψαν στην περιοχή πολύ νωρίτερα, χτίζοντας το μνημείο μόλις δεκαετίες μετά την έκρηξη.

Η νέα ανάλυση της πυραμίδας, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο στην κοιλάδα Ζαποτιτάν, αποκάλυψε επίσης ότι οι Μάγια ανακάτεψαν κομμένους λίθους και χώμα με κομμάτια που σκαλίστηκαν από τέφρα. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι ηφαιστειακή εκτίναξη χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μιας πυραμίδας των Μάγια και θα μπορούσε να αντανακλά την πνευματική σημασία των ηφαιστείων στον πολιτισμό των Μάγια, όπως δήλωσε ο ερευνητής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!