Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γιατί μένουν αδιάθετα 2 τρισ. ευρώ κρατικής βοήθειας
[Η Ναυτεμπορική]: Γιατί μένουν αδιάθετα 2 τρισ. ευρώ κρατικής βοήθειας

[Η Ναυτεμπορική]: Γιατί μένουν αδιάθετα 2 τρισ. ευρώ κρατικής βοήθειας

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Ένα «κρυφό» αλλά τεράστιο «όπλο» έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, το οποίο δεν έχει ακόμη βρει τον στόχο του.

Το «όπλο» αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό άνω των 2 τρισ. ευρώ, που υπερβαίνει το ΑΕΠ της Ισπανίας και το οποίο περιμένει να αξιοποιηθεί, καθότι μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόλις ένα ποσοστό μικρότερο από το 15% της κρατικής βοήθειας που έχει δοθεί μέσω τραπεζών προς επιχειρήσεις με τη μορφή εγγυήσεων, σύμφωνα με στοιχεία υπουργείων Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών από επτά από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

H δυσκολία στην απορρόφηση αυτής της βοήθειας που έχει διατεθεί από κυβερνήσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο καθυστέρησης της ανάκαμψης της οικονομίας από τη βαθύτερη στα χρονικά ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ειδικά σε Ιταλία και Βρετανία.

Οι εγγυήσεις θεωρήθηκαν ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας παράγοντας για να διατηρηθούν βιώσιμες οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπως Air France – KLM και Renault, έλαβαν κρατικά πακέτα διάσωσης ή είχαν τη δυνατότητα να εκδώσουν ομόλογα, παρότι ορισμένα πακέτα διάσωσης θεωρήθηκαν αρκετά αμφιλεγόμενα, όπως αυτό της γερμανικής Lufthansa. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο αργή είναι η απορρόφηση των κονδυλίων και ότι οι επιχειρήσεις που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια δεν μπορούν να ωφεληθούν, προειδοποιεί ο Κριστόφ Λέιτλ, πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, που εκπροσωπούν περισσότερες από 20 εκατ. επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!