Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικός Τύπος: Η απερισκεψία της Κύπρου
[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικός Τύπος: Η απερισκεψία της Κύπρου

[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικός Τύπος: Η απερισκεψία της Κύπρου

Ο Τύπος για την εμπλοκή διεθνών τραπεζών στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος (FinCEN Leak), το βέτο της Κύπρου σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και την μήνυση σε βάρος ελληνικής εφημερίδας για προσβολή του προέδρου Ερντογάν.

Σχεδόν όλες οι γερμανόφωνες εφημερίδες σχολιάζουν τις αποκαλύψεις για εμπλοκή κορυφαίων διεθνών τραπεζών στο ξέπλυμα χρήματος. Ενδεικτικό το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος FinCEN, το οποίο υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, δείχνει για πρώτη φορά τις εντυπωσιακές διαστάσεις εμπλοκής κορυφαίων τραπεζών στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και διευκόλυνσης των ενεργειών εγκληματικών δικτύων. Βάσει αποδείξεων από το 2000 μέχρι το 2017 πέρασαν από μεγάλες τράπεζες του πλανήτη περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κι ας υπήρχαν υποψίες ότι τα χρήματα προέρχονταν από αυταρχικούς ηγέτες, διεφθαρμένους ολιγάρχες ή τη μαφία.

Aπό την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και πέρα οι τράπεζες προσπαθούν να μας πείσουν ότι άλλαξαν και εμφανίζονται πλέον σχεδόν ως κοινωφελή ιδρύματα, μόνο και μόνο επειδή διασφαλίζουν κεφάλαια στις οικονομίες των χωρών. Παράλληλα, ωστόσο, έγιναν συνεργοί εγκληματιών του χειρίστου είδους, είτε με πρόθεση, είτε λόγω αμέλειας. Τις ενέργειες των τραπεζών διευκόλυνε και το γεγονός ότι εποπτικές αρχές και αρμόδιοι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στην επάρκεια κεφαλαίων σε περίπτωση νέας κρίσης, υποτιμώντας τις ασθενείς αντιστάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!