Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του
[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του

[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του

Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον βυθό της Νορβηγίας, περισσότερο από οκτώ δεκαετίες μετά την απώλειά του. H Statnett, η νορβηγική κρατική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου, βρήκε το χαμένο καταδρομικό KARLSRUHE σε βάθος 488 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πολεμικό πλοίο, μήκος 174 μέτρων, στο οποίο εξακολουθεί να διακρίνεται η σβάστικα, βυθίστηκε κατά την επίθεση στην πόλη Κρίστιανσαντ, τον Απρίλιο του 1940. Κατά την επιχείρηση δέχθηκε πυρά τόσο από τις νορβηγικές δυνάμεις όσο και από βρετανικό υποβρύχιο για να βυθιστεί, τελικά, από τους ίδιους τους Γερμανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Statnett. Η Νορβηγία ήταν ουδέτερη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τον Απρίλιο του 1940, όταν ο Χίτλερ διέταξε επίθεση.
Γρήγορα ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το Όσλο, το Μπέργκεν, το Τροντχάιμ και το Νάρβικ. Με την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων ο στρατός της χώρας οργάνωσε την αντίσταση, ωστόσο οι ναζί κατέλαβαν πλήρως τη Νορβηγία τον Ιούνιο του 1940. Η χώρα απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945.
«Μπορείτε να διαβάσετε για την κατάληξη KARLSRUHE στα βιβλία της ιστορίας, αλλά κανείς δεν ήξερε πού ακριβώς βυθίστηκε το πλοίο», ανέφερε ο Frode Kvalø, αρχαιολόγος και ερευνητής στο Νορβηγικό Ναυτικό Μουσείο. «Παράλληλα, ήταν το μόνο μεγάλο γερμανικό πολεμικό πλοίο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Νορβηγία και οι συντεταγμένες του παρέμεναν άγνωστες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!