Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Προ των πυλών οι εθνολαϊκιστές της AfD
[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Προ των πυλών οι εθνολαϊκιστές της AfD

[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Προ των πυλών οι εθνολαϊκιστές της AfD

Θα τα καταφέρει για μία ακόμη φορά; Από το 2011 κυβερνά στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Ράινερ Χάσελοφ. Στα 67 του χρόνια είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους. Την Κυριακή διεκδικεί την επανεκλογή του. Αλλά βρίσκει απέναντί του το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ανέκαθεν ήταν ισχυρό στο συγκεκριμένο κρατίδιο και αυτή τη φορά διεκδικεί ακόμη και την πρωτιά στις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην AfD ένα ποσοστό γύρω στο 24%, δηλαδή όσο είχε πάρει και στις τελευταίες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν φέτος αυτό το ποσοστό εξασφαλίζει μόνο τη δεύτερη ή ενδεχομένως ακόμη και την πρώτη θέση. Πάντως ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Χάσελοφ έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του: «Η εξαγγελία αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη και συνδέεται με το πρόσωπό μου. Έχω πει ότι με μένα δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με την AfD. Αν λάβουν εντολή οι Χριστιανοδημοκράτες, η μόνη συνεργασία που μπορεί να γίνει είναι με δημοκρατικά κόμματα, με τον χώρο του Κέντρου».

Φλερτ με την AfD

Ο σημερινός τρικομματικός συνασπισμός υπό τον Χάσελοφ δεν λειτούργησε πάντοτε απρόσκοπτα. Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών στο Μαγδεμβούργο φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με την ακροδεξιά AfD. Γνωρίζει βέβαια ο Χάσελοφ ότι όποιες και αν είναι οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κρατιδίου, μία συμμετοχή της AfD στην κυβέρνηση θα ήταν μοιραίο λάθος για τους Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά για τον πρόεδρο του κόμματος, Άρμιν Λάσετ, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!