Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γαλλική Ακαδημία: Γένους θηλυκού η νόσος Covid-19
[Η Ναυτεμπορική]: Γαλλική Ακαδημία: Γένους θηλυκού η νόσος Covid-19

[Η Ναυτεμπορική]: Γαλλική Ακαδημία: Γένους θηλυκού η νόσος Covid-19

Γένους θηλυκού, και όχι αρσενικού – όπως χρησιμοποιούνταν όλο αυτό το διάστημά του από την εμφάνισή του – είναι ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με τη Γαλλική Ακαδημία, η οποία επιμένει πως έστω και με καθυστέρηση, στο εξής πρέπει να γίνεται η σωστή χρήση του θηλυκού γένους.

Στη γαλλική γλώσσα, χρησιμοποιούνται δύο γένη, το αρσενικό και το θηλυκό. Ειδικά για τον νέο κορωνοϊό, τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν το αρσενικό γένος. Ωστόσο, η Γαλλική Ακαδημία, σε μια οδηγία που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της στην κατηγορία «λανθασμένη χρήση», αναφέρει πως είναι προτιμότερη η χρήση του θηλυκού.

«Covid είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων corona virus disease (Νόσος του Κορωνοϊού) και τα αρκτικόλεξα και ακρωνύμια έχουν το γένος του ουσιαστικού που αποτελεί τον πυρήνα του ονοματικού συντάγματος του οποίου αποτελούν συντομογραφία», και παραθέτουν ως παράδειγμα τις επωνυμίες της Γαλλικής Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρόμων SNCF και της CIA για τη γνωστή αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Γαλλική Ακαδημία δεν είναι ωστόσο η μόνη που υποστηρίζει ότι το ακρωνύμιο αυτό είναι γένους θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει και στον Καναδά – σύσταση του Office quebecois de la langue francaise – ενώ τη χρήση του θηλυκού προκρίνει και η Ισπανική Βασιλική Ακαδημία με βάσει τους ίδιους γραμματικούς κανόνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρησιμοποιεί επίσης το θηλυκό γένος στις εκθέσεις του και τις αναφορές του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!