Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι γαλαξίες αρχίζουν να «αυτοκτονούν» όταν γίνονται μεσήλικες
[Η Ναυτεμπορική]: Οι γαλαξίες αρχίζουν να «αυτοκτονούν» όταν γίνονται μεσήλικες

[Η Ναυτεμπορική]: Οι γαλαξίες αρχίζουν να «αυτοκτονούν» όταν γίνονται μεσήλικες

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο γαλαξίας Κένταυρος Α ο οποίος διαθέτει ένα ενεργό γαλαξιακό πυρήνα, στο κέντρο του δηλαδή συμβαίνουν διάφορα κοσμικά φαινόμενα ανάμεσα στα οποία και εκτόξευση κοσμικής ύλης.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι γαλαξίες κάποια στιγμή της ζωής τους βιώνουν ένα είδος «κρίσης μέσης ηλικίας» και αρχίζουν να εκτοξεύουν από το εσωτερικό τους στο διαγαλαξιακό κενό τα αέρια που αποτελούν τα βασικά υλικά δημιουργίας νέων άστρων. Έτσι δεν υπάρχει παραγωγή νέων άστρων και τα υπάρχοντα άστρα ενός γαλαξία που περνάει την κρίση μέσης ηλικίας γερνάνε και μαζί τους γερνάει και ο γαλαξίας. Πρόκειται για μια κοσμική διεργασία που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία για αυτή.

Ερευνητές του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν σε αυτό το φαινόμενο παίζουν κάποιο ρόλο οι συνήθως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών. Θέλησαν να εξετάσουν αν η δραστηριότητα μιας τέτοιας μαύρης τρύπας βοηθά στην απομάκρυνση από το γαλαξία των πολύτιμων για τη γέννηση άστρων αερίων.

«Η σχέση που μπορεί να υπάρχει στην εκτόξευση των αερίων ανάμεσα σε ένα γαλαξία και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα δεν έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης και κατανόησης» αναφέρει η αστροφυσικός Αίσα Αλ Γιαζέντι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!