Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: FT: Πώς ο Covid-19 οδηγεί σε νέο νομισματικό πόλεμο
[Η Ναυτεμπορική]: FT: Πώς ο Covid-19 οδηγεί σε νέο νομισματικό πόλεμο

[Η Ναυτεμπορική]: FT: Πώς ο Covid-19 οδηγεί σε νέο νομισματικό πόλεμο

Η εξάπλωση του Covid-19 ήρθε ως ένα μεγάλο σοκ σε μία παγκόσμια οικονομία που ήταν ήδη πληγωμένη και διχασμένη από τις εμπορικές διαμάχες. Η απουσία ενότητας και συντονισμού έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο για νέο γύρο νομισματικών πολέμων, προειδοποιούν οι Financial Times.

«Πολλά παραμένουν άγνωστα σε σχέση με τη νόσο Covid-19. Αλλά από τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα φαίνεται πως η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η καραντίνα, όπως αυτή εφαρμόζεται στην Κίνα και την Ιταλία. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό σοκ για την οικονομία» αναφέρει το άρθρο.

Όπως εξηγούν οι FT σε έναν ιδανικό κόσμο η κάθε κεντρική τράπεζα θα αντιμετώπιζε την πρόκληση αυτή έχοντας ένα υγιές επίπεδο πληθωρισμού και επιτόκια άνω του 5%. Εάν ο Covid-19 έπληττε την εγχώρια ζήτηση θα είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια όσα χρειαστεί. Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια θα συνέδραμαν με δημοσιονομικά μέτρα. Θα υπήρχαν διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, ανάλογα με το ποια οικονομία θα δεχόταν το ισχυρότερο πλήγμα, αλλά όχι σε βαθμό παγκόσμιας ανταραχής.

Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. Οι συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου κόσμου είναι πολύ διαφορετικές. Στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία τα επιτόκια είναι ήδη υπό το μηδέν, ενώ και τα άλλα εργαλεία πολιτικής είναι πολύ κοντά στα όριά τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!