Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Φωτογράφησαν για πρώτη φορά αστρικό σύστημα με δύο εξωπλανήτες
[Η Ναυτεμπορική]: Φωτογράφησαν για πρώτη φορά αστρικό σύστημα με δύο εξωπλανήτες

[Η Ναυτεμπορική]: Φωτογράφησαν για πρώτη φορά αστρικό σύστημα με δύο εξωπλανήτες

Στο κέντρο της φωτογραφίας εικονίζεται το νεαρό άστρο και οι δύο δίσκοι που υποδυκνείονται με τα τόξα είναι οι δύο πλανήτες του συστήματος που έχει αρχίζει να δημιουργείται εκεί.

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια στους επιστήμονες να κάνουν απευθείας παρατηρήσεις σε κοσμικές δομές και φαινόμενα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν και να καταγράφουν μάλιστα απευθείας εικόνες. Μετά την πρώτη απευθείας φωτογραφίας ενός εξωπλανήτη πριν από μερικά χρόνια ήρθε το 2019 η ιστορική πρώτη απευθείας φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας για να καταδείξει τις δυνατότητες και τα όπλα που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι επιστήμονες.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT στην Χιλή ομάδα αστρονόμων κατάφερε να καταγράψει την πρώτη απευθείας εικόνα ενός συστήματος που αποτελείται από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο και δύο πλανήτες να κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν. Έχουν εντοπιστεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες δηλαδή πλανήτες που βρίσκονται σε άλλα αστρικά συστήματα. Έχει υποδειχθεί κυρίως από τα διαστημικά τηλεσκόπια η ύπαρξη μερικών ακόμη χιλιάδων εξωπλανητών και αναμένεται η απαραίτητη διαδικασία επιβεβαίωσης των αρχικών ευρημάτων για να μπουν και αυτοί στην σχετική λίστα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί με απευθείας παρατηρήσεις και εικόνες λίγες δεκάδες εξωπλανήτες ενώ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόνο δύο αστρικά συστήματα με περισσότερους από έναν πλανήτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!